Home / Blogs / pandorax's blog / 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

Erken tanı ve eğitimle otizmli bir çocuk yeniden doğabilir.

 

Otizm bir hastalık değildir, insan olmanın farklı bir halidir. Otizimli çocuklar ve yetişkinler hepimiz gibi gelişim aşamalarından geçerler. Onlara yardım etmek için onları düzeltmemiz gerekmez.Onları doğru anlamamız ve sonra kendimizi yani inançlarımız, tutumlarımızı ve eylemlerimizi gözden geçirerek değiştirmemiz gerekir.

 

Otizm Spektrum Bozukluğu; belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan nörogelişimsel bir bozukluktur. Her coğrafyada ve her sosyoekonomik düzeyde görülebilmektedir. Erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Otizmin sebebi halen bilinmemekle birlikte tıbbi araştırmalar genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini göstermektedir. Bir çocuğunda otizm olan ailenin diğer çocuğunda da otizm görülme oranı %4-10 arasındadır. Otizm ile ilgili yapılan pek çok araştırmada, değişkenlik göstermekle birlikte görülme sıklığının %1 civarında olduğu belirtilmektedir.  Önümüzdeki dönemde ülkemizde de Otizmin sıklığını ölçmeye yönelik epidemiyolojik çalışmaların yapılması planlanmaktadır.

 

OTİZM BELİRTİLERİ NELER?

 

Beslenme problemleri, ezberleme becerileri, nesneleri döndürme, sosyal ilgi yoksunluğu, öfke nöbetleri, tekrarlayan hareketler, yoğun konsantrasyon, sağlıklı fiziksel bir beden, işlevsel oyun yoksunluğu, sözel ritüeller, ekolali, farklı korkular, konuşmada başarısızlık, rutinlere ya da nesnelere saplantılar, sözel becerilerde kayıplar, zayıf düşünceler, çok iyi yazılı dil becerileri, sözel patlamalar, ileri derecede okuma, işlevsel işitme yetersizliği, zamirleri anlamada yetersizlik, sosyal izolasyon, göz kontağı kuramama, mekanik konuşma ve yüz ifadelerinde yoksunluk otizmin temel belirtileridir.

 

Otizm tedavisi nasıl olur?

 

Otizm tedavisinde erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır.Tedavinin amacı otizmli bireyin sosyal ve bireysel yeteneklerini geliştirmektir. Bu amaçla davranışsal eğitim ve özel terapiler uygulanır. Uygulanacak tedavinin aileye uygun olması da önemlidir. Konuşma terapisi, motor yetenekleri artırmaya yönelik terapiler, sosyal ileşim becerisini kazandırmaya yönelik terapiler uygulanan tedaviler arasındadır.

 

Otizm tedavisinde ebeveyn eğitimi de son derece önemlidir.

 

Otizm eksiklik değil, farklılıktır. Otizmin farkındayız ve onların yanındayız. Unutmayalım ki, engel diye bir şey yoktur. En büyük engel sevgisizliktir! 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü Kutlu Olsun. Farklılıkları bu dünyaya çok şey katacak yeter ki farkında ve yanlarında olmayı bilelim. Daha güzel bir dünya İçin farkındayız, farklılıklarımızla bir aradayız.

 

Otizimli Bireyleri Destekliyoruz..

 

Pandora X Yazılım AR-GE Danışmanlık Ltd. Şti. olarak otizmli bireyleri desteklemek adına çalışmalar yapmaktayız.

 

İngiltere’deki Cawston Park Hospital işbirliği ile otizimli gençleri desteklemek adına yazılımlar yapmaktayız.

 

"Otizmli Gençlerin Üretkenliğinin Arttırılması ve İşgücü Piyasasına Geçişlerinin Desteklenmesi adına Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile birlikte yürütülen (OTİGED)” projesiyle engelli bireylerin üretkenliğinin artırılması ve istihdama geçişlerini desteklemekteyiz. Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamındaki projede hedef kitle Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylere yönelik destekli istihdam modelinin geliştirilmesidir.

 

Merkezi Hollanda’da bulunan ‘Amsterdam Autisme Academie’ kurumunun Ödemiş’in Gölcük köyünde bulunan ve otizmli bireylerin tatil ve eğitim ihtiyaçlarını bir arada gidermek amacıyla kurulmuş Hayvan Destekli Terapi kampında kurum ile birlikte çalışıp hastanesiyle birlikte Türkiye’deki ve yurtdışından gelen otizmli bireylere yardımcı çalışmalar yaparak onları hayata hazırlıyoruz. Otizimli bireylere ve ailelerine her anlamda hak ettikleri değeri kazanmaları adına yardımcı olmaya çalışıyoruz.